woensdag 5 april 2017

Paaseieren



Lekker he, eieren eten met Pasen;-) Maar waarom doen we dat eigenlijk? Wat hebben eieren en Pasen met elkaar te maken? In onze samenleving weten veel mensen amper nog wat het Paasfeest inhoudt. 
Ummm ... iets met voorjaar? Haasjes? Chocola? 
Een chocolade paasei
Het (paas)ei is symbool van eeuwigheid, van wederopstanding en van vruchtbaarheid.
Er zijn zijn diverse oude, heidense of Romeinse voorlopers van Pasen.


In de Christelijke traditie is het Paasfeest te beschouwen als het belangrijkste feest van de hele kerkelijke kalender. Leuk feest, Pasen, maar het gaat er natuurlijk om dat Christus op Goede Vrijdag aan het kruis is gestorven voor de zonden van de mensheid, en vooral dat hij daarna weer uit de dood herrezen is, op Paaszondag dus. Dit belangrijke feest was het sluitstuk van een lange periode van veertig dagen, zondagen niet meegerekend, waarin die mensheid zich moest onthouden van vlees en zuivelproducten. 
In de moderne tijd is daar de chocola bijgekomen, maar was boter juist wel toegestaan. Omdat kippen, als het ze wordt gegund om volgens een natuurlijk bioritme te leven, in de winter geen eieren leggen maar als de dagen langer worden daar wel weer mee beginnen, ligt er aan het eind van de Vastentijd (op z'n vroegst 23 maart, op z'n laatst 25 april) toch wel een aardig stapeltje eieren te wachten op consumptie. En na anderhalve maand zonder één eitje op tafel, is het natuurlijk een genot om dan eindelijk weer naar hartelelust eieren te kunnen eten, of die nu van de kip komen of van chocola gemaakt zijn.

Geen opmerkingen: